Hiilidioksidi sisäilmastossa

By admin, 18 September, 2020

Liian korkeat hiilidioksidipitoisuudet sisäilmassa aiheuttavat väsymystä, päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia. Tunkkainen sisäilma on usein merkki riittämättömästä ilmanvaihdosta.

Entos Oy:n älykkäät TopAir -ilmanvaihtoratkaisut mittaavat sisäilman CO2-pitoisuuksia ja tuulettavat huoneistoja tarpeenmukaisesti, jolloin sisäilma pysyy raikkaana vuorokauden ympäri.

Sisäilman hiilidioksidi syntyy pääasiassa ihmisen aineenvaihdunnan tuloksena, hengityksen kautta. Muita hiilidioksidin lähteitä kotona ovat lemmikit. Hiilidioksidipitoisuudet nousevat huomattavasti asuinhuoneistojen makuuhuoneissa yöaikaan. Muissa tiloissa hiilidioksidipitoisuudet nousevat tilojen käyttöasteen mukaisesti, esimerkiksi kouluissa luokkahuoneiden hiilidioksidipitoisuus kasvaa oppituntien aikana ja päiväkotien lepohuoneissa vastaavasti päiväunien aikana.

Liian suuret hiilidioksidipitoisuudet vaikuttavat huomattavasti sisäilman laatuun. Toimenpideraja hiilidioksidille on 1150 ppm suurempi kuin ulkoilman hiilidioksidipitoisuus, joka on keskimäärin 400 ppm.

Karkeina arvoina hiilidioksidin määrälle sisäilmassa voidaan pitää (ppm = parts per million)

  • alle 800 ppm = Hyvä sisäilma
  • 800 – 1200 ppm = Ilma tuntuu tunkkaiselta
  • yli 1200 ppm = Keskittymiskyky heikkenee, päätä särkee ja väsyttää.

Ihmiset reagoivat hiilidioksidipitoisuuden nousuun eri tavoin, koska jokaisen sietokyky on henkilökohtainen. Yleisimmin huoneistossa oleskeleva voi aistia ilman tunkkaisuuden sekä tuntea väsymystä ja päänsärkyä. Kouluissa ja työpaikoilla liian hiilidioksidipitoinen sisäilma vaikuttaa myös keskittymiskykyyn ja huonontaa työskentelytehoa sekä työn laatua. Huonosti nukuttu yö voi johtua makuuhuoneen liian korkeasta hiilidioksidipitoisuudesta. Verenkiertoon imeytynyt hiilidioksidi aiheuttaa öisin levottomuutta, hikoilua ja heräilyä kesken unien.

Hiilidioksidi ilmanvaihdon riittävyyden mittarina

Markkinoilla on monenlaisia sisäilman laatua mittaavia laitteita. Sisäilman laadun mittaaminen voi paljastaa kohonneet hiilidioksidipitoisuudet sellaisistakin tiloista, joissa ilmanlaadun ajatellaan olevan hyvä. Korkeaa hiilidioksidipitoisuutta lasketaan ilmanvaihdon tehostuksella ja raikkaalla korvausilmalla.

Normaali kello-ohjattu ilmanvaihto ei kuitenkaan riitä pitämään sisäilmaa puhtaana ja raikkaana, jos huoneiston käyttöasteessa tapahtuu odottamattomia muutoksia. Nämä muutokset voivat johtua esimerkiksi etätyöstä, vuorotyöstä tai juhlista. Poikkeusolojen aikana kotona oleskelu on lisääntynyt ja sen myötä myös sisäilman riittävän tuuletuksen tarve on kasvanut.

Älykästä sisäilman hallintaa

Älykäs ilmanvaihto reagoi huoneistojen hiilidioksidipitoisuuksiin ja se tehostaa portaattomasti tuuletusta heti kun asetettu raja-arvo ylittyy ja pienentää tehostusta, kun arvot lähtevät laskuun.Tarpeenmukaisesti tuuletusta tehostava ilmanvaihto ei aiheuta huoneistoon vedon tunnetta. Perinteisen kaksiteho puhaltimen tehostaminen puolestaan aiheuttaa vetoisuutta, koska se tuulettaa vain joko 50 % tai 100 % teholla. Täysteholla pyörivä kaksitehoinen puhallin on äänekäs, joten myös yötuuletukset on miellyttävämpi toteuttaa portaattomasti tehostavalla älykkäällä tuuletuksella.

Älykkään ilmanvaihdon anturit haistelevat sisäilmaa jatkuvasti ja pitävät hiilidioksidipitoisuudet alhaisina niin kotona kuin toimistossakin, vuorokauden ympäri. Raikas ja puhdas sisäilma parantaa unenlaatua ja auttaa keskittymään päivän askareisiin.

Lisätiedot


Lisätietoja

www.entos.fi

Lue lisää Entoksen ajankohtaisia uutisia: https://www.entos.fi/uutiset

Translation ID
1065
Original ID
1037

Comments