Kaupunki järjestää Nuijamiehessä seminaarin kestävästä maataloudesta 23.11.2021
Maaperä on ravinnontuotantomme perusta, monimuotoinen eliöyhteisö ja ekosysteemi sekä myös merkittävä hiilen varasto tai hiilipäästöjen lähde. Maaperän roolista ja mahdollisuuksista hiilen sidonnassa ja varastoinnissa, monimuotoisuuden lisäämisessä ja vesistökuormituksen hillitsemisessä kertyy koko ajan uutta ja rohkaisevaa uutta tietoa, joka perustuu tutkimukseen sekä käytännön kokemuksiin.
- Rohkeita ja ennakkoluulottomia tiennäyttäjien ovat muun muassa Baltic Sea Action Group, tutkijat ja sadat viljelijät, jotka tuottavat tietoa ja kokemusta sekä uusia ratkaisuja, sanoo vesiasiantuntija Raija Aura Lappeenrannan kaupungilta.
- Kestävä maatalous, hiiliviljely, uudistava viljely voi olla yksi ratkaisu.
Asiantuntija heittää ilmaan kysymyksen: voiko maatalous olla hiilinegatiivinen - utopiaa vai oikeasti ratkaiseva mahdollisuus?
Hiiliviljely, mitä se on?
Hiiliviljelyllä tarkoitetaan viljelystoimenpiteitä, jotka vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä ja/tai lisäävät hiilen sitoutumista ja varastoitumista maaperään. Hiiliviljely on keskeinen osa uudistavaa maanviljelyä ja tulevaisuuden ruuantuotantoa. Siinä käytettävät viljelymenetelmät parantavat maan kasvukuntoa kokonaisvaltaisesti.
- Asian voi kiteyttää niin, että hiili ja ruoka viljellään samoilla pelloilla, Aura sanoo.
Lisää hiiliviljelystä: Ruoka ja hiili viljellään samoilla pelloilla - Carbon Action
Olemme saaneet koolle huippujengin
Lappeenrannassa järjestettävän seminaarin puhujat ovat kaikki alansa huippuosaajia, kokeneita ja asiastaan aidosti innostuneita tekijöitä ja vaikuttajia.
Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Kahvitarjoilun vuoksi toivomme ilmoittautuminen, linkki ilmoittautumiseen avataan ihan pian. Tilaisuus myös striimataan YouTube kanavalle, josta sitä on mahdollista seurata kahden viikon ajan tilaisuuden jälkeen. Linkki julkaistaan myöhemmin.
Puhujat
Juuso Joona - Maaperä on kaiken tuotannon ja maanviljelyn perusta
Juuso Joona on luomuviljelijä ja tutkija Tyynelän tilalla Joutsenossa. Juusolla on tavoitteet korkealla, mutta samalla saappaat tukevasti maassa ja kädet syvällä tuotannossa kotitilalla Joutsenossa. Juuso on tutkija, rohkea tienraivaaja ja avoin uusille asioille. Juuso on mukana useissa hankkeissa, mm. kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan muokkausmenetelmien vaikutusta maaperän mikrobimonimuotoisuuteen. Maataloustoimittajat palkitsivat Juuson aktiivisena viestijänä vuotuisella Tiedonjyvä-palkinnolla toukokuussa 2021. Juusolle maa on kuin iho, jota tulee kohdella hyvin ja kunnioituksella.
- Se on yhtä ohut ja yhtä tärkeä elin maapallolle kuin iho ihmiselle. Kemialliset torjunta-aineet ovat hyvin haitallisia iholle eli maaperälle ja sitä kautta vesille, hyönteisille ja lopulta ihmiselle” kertoo Juuso Joona Ylen Radion Suomen sunnuntaivieraana huhtikuussa 2020.
Maaperä on muutakin kuin fyysinen kasvualusta, ravinteita ja vettä. Maaperä on oma rikas ekosysteemi, fyysinen, kemiallinen ja biologinen kokonaisuus. Miten maaperä voi, riippuu siitä, kuinka maaperää hoidetaan ja siitä huolehditaan.
- Maa nähdään mekaanisena alustana, joka pitää kasveja pystyssä. Kasvia ruokitaan ravinteilla ja muu hoidetaan myrkyillä pois. Meidän täytyisi kuitenkin nähdä maa tärkeänä tuotannontekijänä ja pitää siitä huolta, jatkaa Juuso Joona Ylen Radion Suomen sunnuntaivieraana huhtikuussa 2020.
Lisää Juusosta:
(29) Juuso Joona kertoo hiiliviljelystä - YouTube
Ilmastonmuutosta vastaan taisteleva viljelijä jätti peltonsa kyntämättä ja antoi matojen mellastaa – kova maa muuttui äkkiä kuohkeaksi ja joustavaksi
Comments