Lappeenrannan kaupunki ryhtyy toimiin espanjansiruetanan torjunnassa

By Noora Kuusisto, 28 June, 2024
Pitkä tumma, espanjansiruetana nurmikolla.

Lappeenrannan kaupunki on saanut kuluvan kesän aikana poikkeuksellisen paljon ilmoituksia vieraslaji espanjansiruetanan esiintymisistä runsaslukuisina eri puolilla kaupunkia. Haitallista vieraslajia on esiintynyt isoina määrinä etenkin Kanavansuulla, Tirilässä, Karhuvuoressa ja Kivisalmessa.

Kaupunki osallistaa asukkaita torjumaan tätä haitallista vieraslajia järjestämällä keräysastioita sekä etanoita varten olevat roska-astiat nyt ainakin aluksi kahdelle alueelle. Keräysastiat sijoitetaan ohessa olevien karttojen mukaisesti Karhuvuoreen ja Kanavansuulle, kertoo kaupungin kunnossapitopäällikkö Topi Kangas.

‚ąí Ker√§yspisteiss√§ on jaettavana rasioita, joihin etanat voi ker√§t√§ ja heitt√§√§ ker√§yspisteeseen t√§ss√§ rasiassa. Etanoita voi my√∂s ker√§t√§ esimerkiksi tyhjiin maitot√∂lkkeihin tai muihin vastaaviin rasioihin ja heitt√§√§ ne ker√§ysroskikseen.

Etanat tulee tappaa ennen niiden laittamista keräysastioihin. Kerätyt etanat viedään keräyspisteistä asiaankuuluvasti jätteenkeräyksen mukana poltettavaksi. Espanjansiruetanoiden keräykseen tarkoitettuihin roska-astioihin ei saa laittaa muuta jätettä. Roskiksissa on merkintä siitä, että ne ovat tarkoitettu ainoastaan espanjansiruetanan keräämiseen. Kuolleet etanat on sallittua laittaa myös oman kotitalousjätteen sekaan.

Lappeenrannan kaupunki jakaa lis√§ksi etanan torjuntaan tarkoitettua ainetta sek√§ k√§ytt√∂turvallisuustiedotetta asukkaille Tullitie 7 toimipisteest√§. Jako tapahtuu ke 3.7. ja to 4.7. klo 12‚Äď20. Torjunta-ainetta on tietty m√§√§r√§, se jaetaan hakuj√§rjestyksess√§ eik√§ sit√§ voi varata.

Espanjansiruetanan tunnistaminen ja lopetus

Espanjansiruetana on kooltaan noin 7‚Äď14 cm:n pituinen, yleens√§ yksiv√§rinen, likaisen oranssinpunaruskea, mutta ne voivat olla my√∂s harmahtavia tai l√§hes mustia.

Espanjansiruetanan saattaa helposti sekoittaa kotoperäiseen ukkoetanaan, joten lajitunnistus on tärkeää espanjasiruetanan torjunnassa. Siruetanoilla hengitysaukko on oikealla puolella kilven etuosassa, kun taas ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee vähän kauempana päästä, kilven puolivälin takapuolella.

Eläinsuojelulain mukaan eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä, ja tämä koskee myös espanjansiruetanaa ja sen lopettamista. Siruetanat pitää lopettaa mahdollisimman nopeasti esimerkiksi leikkaamalla saksilla sarvien välistä pitkittäin, ei poikittain, jolloin pään hermorengas menee poikki tai etanan pään murskaaminen riittävällä voimalla esimerkiksi kivellä tai lapiolla.

Lisätietoja espanjansiruetanan lopettamisesta, lajitunnistamisesta, haitoista ja torjuntakeinoista löytyy kansalliselta vieraslajisivustolta.  

 

Liitteet:

 

Lisätiedot

Lisätietoja:

Keräyksestä ja torjunta-aineen jakelusta:
Topi Kangas, kunnossapitopäällikkö (28.6. asti)
Puh. 040 144 0330, topi.kangas@lappeenranta.fi

Manu Puumalainen, katuisännöitsijä
Puh. 040 661 7350, manu.puumalainen@lappeenranta.fi  

Lajitunnistamisesta ja lopettamisesta: 
Taina Lahtela, ympäristötarkastaja (10.7. asti)
Puh. 040 529 8480, taina.lahtela@lappeenranta.fi

Maria Jokela, projektityöntekijä (17.7.asti)
Puh. 040 619 0840, maria.jokela@lappeenranta.fi

Sara Piutunen, ympäristönsuojelupäällikkö (22.7. jälkeen)
Puh. 0400 817 636, sara.piutunen@lappeenranta.fi

Otsikkoteksti

Lappeenrannan kaupunki ryhtyy toimiin espanjansiruetanan torjunnassa

Comments