Lappeenrannassa torjutaan jättipalsamia mobiilipelin avulla

By Noora Kuusisto, 3 June, 2024
Jättipalsami

Lappeenrannan joukkoistettu jättipalsamitorjunta käynnistyy 10. kesäkuuta, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

 

– Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä jättipalsamiesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen.

 

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

Lappeenrannassa jättipalsamin torjunta on tuttu juttu

Lappeenrannan kaupungissa on useana vuonna järjestetty jättipalsamin kitkentätalkoita. Nyt kohteissa kokeillaan kitkentää pientä palkkiota vastaan, jonka toivotaan saavan liikkeelle esimerkiksi perheitä, jossa lapset voivat tienata taskurahaa.

 

Kitkentäalueita on Harapaisen urheilukentän, Hartikkalan, Karhuvuoren kentän ja Viljapuiston sekä Sammonlahden uimarannan ympäristössä, kertoo Lappeenrannan kaupungin ympäristötarkastaja Taina Lahtela.

 

− Haitallisten vieraslajien, kuten jättipalsamin kitkeminen on tärkeää luonnon monimuotoisuudelle. Jättipalsamin valtaamilla alueilla kitkennän myötä alkuperäinen kasvillisuus kasvaa tilalle. Asukkaiden työpanostuksella on todella merkitystä, jättipalsamin valtaamia aloja on saatu pienenemään tai hävitettyä kokonaan ja leviämistä uusille alueille estettyä.

 

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo yli 30 kunnassa ympäri Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa. Palkkioita peliin osallistuville on luvassa yhteensä jopa 100 000 euroa.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön jo neljässä maassa. Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille. Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

Lisätiedot

Lisätiedot:

Lappeenrannan kaupunki

Taina Lahtela, ympäristötarkastaja

Puh. 040 529 8480, taina.lahtela@lappeenranta.fi

 

Topi Kangas, kunnossapitopäällikkö

Puh. 040 144 0330, topi.kangas@lappeenranta.fi

 

Crowdsorsa

Toni Paju, toimitusjohtaja

Puh. 050 322 6263, toni.paju@crowdsorsa.com

 

Otsikkoteksti

Lappeenrannassa torjutaan jättipalsamia mobiilipelin avulla

Comments