Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu erikoistuu vihreän sähköistämisen innovaatioiden ja liiketoiminnan edistämiseen

By admin, 17 February, 2021

Vihreä sähköistäminen eli fossiilisista lähteistä peräisin olevan energian korvaaminen uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä ja sen käyttö liikenteessä, työkoneissa sekä eri teollisuuden osa-alueilla on tärkeä askel kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Lappeenrannan ja Imatran kaupungit ovat sopineet työ- ja elinkeinoministeriön kanssa vihreän sähköistämisen tuotekehitys- ja innovaatiotyön strategisesta kohdentamisesta vuosille 2021–2027.

Suomesta tavoitellaan maailman osaavinta ja vetovoimaisinta innovaatio- ja kokeiluympäristöä vuonna 2030. Vision toteutumiseksi valtio tukee vahvojen maailmanluokan kasvuekosysteemien syntymistä eri aloilla ja 16 kaupunkiseudulla. Lappeenranta-Imatra on yksi näistä seuduista.

– Ekosysteemissä on kysymys verkostomaisesta toiminnasta, jossa yhden yrityksen menestys riippuu verkoston menestyksestä kokonaisuutena, kertoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

– Ekosysteemi muodostuu jonkun osaamisen ympärille ja täällä meidän alueellamme se on kansainvälisesti menestyvä energia- ja ympäristöalan keskittymä.

Ekosysteemisopimuskaupungeille yhteistä on, että niiden kehitys perustuu yliopistovetoiseen korkeaan osaamiseen. Juuri sitä Lappeenranta-Imatran kaupunkiseudulla LUT-yliopiston ansiosta on. 

Tärkeä sopimus TEM:n kanssa

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kanssa solmittu sopimus vihreän sähköistämisen tuotekehitys- ja innovaatiotyön kohdentamisesta vuosille 2021–2027 tuo merkittävää lisäarvoa alueen ympäristöklusterille.

– Tavoitteena on rakentaa Lappeenranta-Imatra kaupunkiseudusta yrityksiä ja osaamista houkutteleva, kansainvälisesti menestyvä energia- ja ympäristöalan keskittymä, kehitysjohtaja Markku Heinonen Lappeenrannan kaupungilta sanoo.

– Luomalla tutkimuksesta liiketoimintaa tavoitellaan maakuntaan satoja uusia työpaikkoja.

LUT-yliopistolla ja alueen yrityksillä on tarjota ainutlaatuista kansallista osaamista synteettisten ja biopolttoaineiden tuotekehitystyössä sekä energiatehokkaissa sähkökäytöissä. Sopimuksen alueellisen osan ytimessä toimii Greenreality Networkin (GRN) yritysverkosto.

– Sopimus mahdollistaa resurssien osoittamisen muun muassa Greenreality Networkin verkostotyöhön sekä yritysten kehitysalustaratkaisujen toteuttamiseen, sanoo puolestaan kehityspäällikkö Markku Mäki-Hokkonen Lappeenrannan kaupungin elinvoimapalveluista.

Lisäksi sopimuksella saadaan työkaluja kansainväliseen verkostoitumiseen, opiskelijoiden ja kansainvälisten osaajien kytkemiseen alueen yritystoimintaan, yrityskehitystyöhön ja Talent Hub- työn edistämiseen unohtamatta sopimuksen tuomaa vipuvoimaa rahoituksen hakemiseen suoraan EU:sta.

– Tavoitteena on kaksinkertaistaa EU:sta tarjolla olevan kilpaillun rahoituksen määrä vuoteen 2023 mennessä ja kolminkertaistaa se vuoteen 2027 mennessä, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan sopimuksen tarjoamaa rahoitusta on tarkoitus hyödyntää korkeakoulujen ja yritysten keskinäisen yhteistyön vahvistamisessa.

– Ensivaiheessa sopimuksen mahdollistamilla resursseilla rekrytoidaan alan yritystoiminnan ja verkostojen edistämiseen sekä EU:n Horizon- ja muun rahoituksen hakemiseen kaksi asiantuntijaa.

Ekosysteemisopimuksen alueellisen johtoryhmän puheenjohtajina toimivat kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sekä LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa. Johtoryhmässä on vahva yritysedustus mm. UPM:ltä, Danfoss Editronilta sekä Yaskawalta.

Lisätiedot

Lisätiedot, Lappeenrannan kaupunki:

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, puh 040 844 2000

Kehityspäällikkö Markku Mäki-Hokkonen, puh. 040 569 5515

Kehitysjohtaja Markku Heinonen, puh. 040 581 1998 

Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi(at)lappeenranta.fi

Lisätiedot, TEM:

https://tem.fi/-/valtion-ja-kaupunkien-sopimusyhteistyolla-vauhditetaan-vahahiilisia-digitaalisia-ja-hyvinvointia-edistavia-innovaatioita

Translation ID
1217
Original ID
1200

Comments