Lappeenrannan kaupunki haluaa olla mukana alueen yritysten maailmanlaajuisessa ilmastonmuutoksen hillinnän hyväksi tehtävässä työssä. Kaupunki on lähtenyt nyt tukemaan asiaa hankkimalla kaksi aurinkosähköenergialla toimivaa keitintä lappeenrantalaisyritys Afstor Oy:ltä. Keittimet toimitetaan Afrikkaan sähköttömään kylään, jossa muun muassa ruoanvalmistuksen energianlähteenä poltetaan puuta.
Lappeenrannan kaupunki laajentaa Greenreality-toimiaan omilta kuntarajoilta globaaliksi. Viemällä maailmalle paikallisten yritysten tarjoamia, ilmastonmuutosta hidastavia ratkaisuja, kaupunki tukee alueen yritysten ilmastokädenjälkeä ja pienentää samalla omaa jalanjälkeään, sanoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.
- Tällä tavalla voimme osallistua kehitystyöhön, tukea paikallista yrittäjyyttä sekä edistää kestävän kehityksen toimenpiteitä. Näiden aurinkoenergialla toimivien keittimien hankinta vastaa suuruudeltaan esimerkiksi kaupungin henkilöstön aiheuttamia lentoliikenteen päästöjä vuonna 2019.
Ilmastoasioiden edelläkävijöiltä odotetaan jatkuvasti omaa kaupunkia laaja-alaisempaa näkemystä ja tekoja. Aurinkokeittimen osalta haluamme olla mukana edistämässä sekä globaalia kestävän kehityksen työtä ja sosiaalista hyvinvointia Afrikassa, kertoo kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen.
- Haluamme osoittaa sekä EU:lle että kansalliselle kehitysyhteistyölle, että lappeenrantalaisyrityksen idea on todellakin toimiva myös käytännön olosuhteissa.
Afstor-aurinkosähkökeitin tuottaa energiaa erilaisiin käyttötarpeisiin ja vähentää puun polttoa
Aurinkosähkökeitinten tuotanto sai alkunsa, kun lappeenrantalainen yrittäjä Ari Piispanen luki tieteellistä artikkelia, jonka mukaan Afrikan metsittäminen olisi ratkaisu globaaliin ilmastonmuutosongelmaan. Piispanen lähti kehittämään ideaa ja ratkaisua asiaan yhdessä energiatehokkuusprofessori Jero Aholan kanssa. Tuloksena syntyi Afstor-yritys ja aurinkoenergialla toimivat keittimet.
Pelkästään Afrikassa, 600 miljoonaa ihmistä elää ilman sähköä ja ruoan valmistuksen energianlähteenä poltetaan puuta. Viiden hengen perhe polttaa vuodessa noin 4000 kg puuta ja tämä tuottaa 6,4 tonnia CO2-päästöjä. Lisäksi polttopuun kerääminen on perheelle työlästä, kertoo Piispanen.
- Keitin hyödyttää oleellisesti haavoittuneiden alueiden perheitä ja asukkaita. He ovat aikaisemmin keränneet puita päivät pitkät, mutta nyt he voivat käyttää tämän ajan paremmin. He pystyvät työskentelemään metsänistutusorganisaatioille ja saamaan palkkaa. Lapsille ja nuorille tämä antaa myös mahdollisuuden opiskella, kun ei tarvitse kerätä puita. He saavat keittimestä myös sähköä valoon sekä virtaa puhelimiin ja tabletteihin.
Aurinkosähkökeittimen tuottamaa ilmastohyötyä voi tarkkailla seuraamisjärjestelmän avulla. Keittimen energian käyttötuntilaskurin avulla nähdään, kuinka paljon sitä on käytetty. Tämän perusteella taas voidaan laskea, kuinka paljon puunpolttoa on vähennetty ja CO2-päästöt vähentyneet.
Lisätietoja:
Kimmo Jarva, kaupunginjohtaja
p. 040 844 2000, kimmo.jarva(at)lappeenranta.fi
Markku Heinonen, kehitysjohtaja
p. 040 581 1998, markku.heinonen(at)lappeenranta.fi
Ari Piispanen, toimitusjohtaja Afstor Oy
p. 040 075 9062, ari.piispanen(at)afstor.com
Comments