Hiilineutraalin ja puhtaan energiantuotannon mahdollistaa yhteisöllisyys.
Puhdasta energiaa on nykyään mahdollista tuottaa kustannustehokkaasti aurinkopaneeleilla. Aurinkoenergiaan liittyy kuitenkin yleisesti tiedostettu ongelma: aurinko paistaa voimakkaimmin keskipäivällä, kun sähkönkulutus on vähäistä. Aurinkoenergia onkin sitä kannattavampaa mitä paremmin voimalan tuotanto ja sen syöttämä kuorma vastaavat toisiaan. Esimerkiksi toimistot ja kaupat saavat suuren hyödyn aurinkovoimasta, sillä rakennukset tarvitsevat suuren määrän sähköä jäähdytykseen kesällä, kun aurinkovoimalan tuotanto on suurinta. Asuintalot ovat sen sijaan tyhjillään parhaan tuotannon aikaan ihmisten ollessa töissä. Tässä kohtaa esiin astuu yhteisöllisyys. Muodostamalla energiayhteisöjä kylän tai naapuruston kesken, yhteisö voi keskittää energiantuotannon esimerkiksi naapurustoa syöttävän muuntamon yhteyteen ja jakaa investoinnin sekä sen sisältämät riskit useamman toimijan kesken. Tämä mahdollistaa investointeja, jotka saattaisivat jäädä yksittäiseltä toimijalta tekemättä, sekä innostaa yhä useampia tuottamaan energiaa hiilineutraalisti.
Keskipäivän tuotantohuipun täysi hyödyntäminen on mahdollista, kun aurinkovoimalan kanssa investoidaan myös sen yhteyteen asennettavaan energiavarastoon. Ominaisuuksiltaan ainutlaatuinen sähköverkon komponentti, energiavarasto, tarjoaa omistajalleen mahdollisuuden sen monipuoliseen hyödyntämiseen. Järkevästi suunniteltuna energiavarasto on apuväline niin aurinkovoimalan omakäyttöasteen optimoimiseen kuin lisätulojen tuottamiseen sähkömarkkinoilla. Aurinkovoimalan ylituotanto voidaan käyttää energiavaraston avulla esimerkiksi sähköautojen lataamiseen yöllä tai oikein mitoitettuna, energiavarastolla voi hankkia lisätuloja Fingridin reservimarkkinoilta.
Juuri oikea mitoitus on tärkeää energiavarastoinvestointia suunniteltaessa. Energiavaraston on oltava riittävän suuri, jotta sen kapasiteettia on mahdollista tarjota reservimarkkinoille tai vaikka jakeluverkkoyhtiölle varavoimaksi. Tästä päästään takaisin yhteisöllisyyteen. Energiayhteisön yhteinen iso energiavarasto on todennäköisesti käyttökohteiltaan monipuolisempi kuin yksittäiset pienemmät varastot. Energiavarastosta ja aurinkoenergiasta saa suurimman hyödyn irti, kun niiden potentiaaliset käyttökohteet otetaan huomioon jo esimerkiksi uusien asuinalueiden suunnitteluvaiheessa.
Comments