Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy etsii aktiivisesti keinoja lisätä ympäristöystävällisyyttä. Yhtiö on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjään 50 prosentilla vuoteen 2025 ja 80 prosentilla vuoteen 2033 mennessä. Päästäkseen tavoitteeseensa Asuntopalvelu on useissa kohteissaan vaihtanut lämmönlähdettä fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan ja tehostaa energian käyttöään kuntien energiatehokkuussopimuksen (KETS) puitteissa.
Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy on kaupungin omistama yhtiö, joka tuottaa ja omistaa vuokra-asuntoja. Yhtiöllä on noin 200 kohdetta ja 300 rakennusta, joissa on vuokralla noin 7 500 asukasta. Asuntoja on ympäri Lappeenrantaa, myös Joutsenossa, Nuijamaalla, Vainikkalassa ja Ylämaalla. Asuntokannassa on kerros- ja luhtitaloja sekä rivi- ja pientaloja.
Lämmitysmuotoa Asuntopalvelu on vaihtanut kaikkiaan seitsemässä kerrostalossa ja yhdessä rivitalokohteessa. Kerrostalot sijaitsevat Joutsenon Pulpin Osuustiellä ja 14 asuinhuoneiston rivitalokohde Mustolassa, Kaarikadun ja Pitkäkadun kulmassa. Näissä kohteissa on siirrytty maalämpöön ja pellettiin.
– Kolmen rivitalon lämmitysremontti on edessä tulevana kesänä, jolloin yhden kohteen öljylämmitys vaihdetaan maalämpöjärjestelmäksi, toisen kohteen öljylämmitys ja kolmannen kohteen maakaasujärjestelmä ilma-vesilämpöjärjestelmäksi, kertoo Asuntopalvelun toimitusjohtaja Martti Mäkelä.
Suurin osa Asuntopalvelun kohteista on kaukolämmössä, joka tuotetaan pääasiassa biopolttoaineella. Lämmitysmuodon vaihdos on vaikuttanut paitsi Asuntopalvelun ympäristökuormaan, myös kiinteistöjen lämmityskuluihin. Muutos näkyy Mäkelän mukaan asukkaidenkin kukkarossa – positiivisesti.
– Pidemmällä aikavälillä kustannukset laskevat ja sitä kautta vuokrat laskevat tai korotuspaineet pienenevät.
Merkittäviä päästövähennyksiä
Kaarikatu 18 / Pitkäkatu 12–14 rivitalokohteessa vanha öljyjärjestelmä korvattiin maalämpöjärjestelmällä. Kyseessä on Asuntopalvelun ensimmäinen olemassa oleva kohde, jonka lämmönlähteeksi on vaihdettu maalämpö. Muutoksen suunnitteli kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijayritys Granlund Saimaa Oy.
Granlundin tekemien laskelmien mukaan lämmitysjärjestelmän vaihdoksella kohteen vuotuiset hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 58 tonnia. Aiemmin kyseisen rivitalon öljynkulutus on ollut keskimäärin yli 20 000 litraa vuodessa.
Pulpin Osuustiellä sijaitsevat kerrostalot lämpenivät aiemmin maakaasulla. Vuonna 2020 Lappeenrannan Lämpövoima, joka vastaa alueen lämmöntoimituksesta, rakennutti alueelle uuden pellettikäyttöisen lämpölaitoksen.
Laitoksen nimellisteho on 500 kW ja se tuottaa vuosittain noin 2600 MWh lämpöä Osuustien kiinteistöjen käyttöön. Samassa yhteydessä vanha maakaasulaitos kunnostettiin siten, että tarvittaessa sillä voidaan tehdä lämpöä talvipakkasten kulutushuipuissa ja pellettilaitoksen huoltotilanteissa.
Lappeenrannan Lämpövoiman mukaan vuonna 2021 Osuustien kiinteistöjen hiilidioksidipäästöt olivat noin 42 tonnia. Lämmitysmuodon vaihdoksen myötä kiinteistöjen CO2-päästöt ovat vähentyneet noin 558 tonnia vuodessa.
Jokaisella teolla on merkitystä
Energiatehokkuutta Lappeenrannan Asuntopalvelu parantaa pääasiassa kiinteistöjen uudis- ja peruskorjaushankkeiden yhteydessä. Yhtiö on sitoutunut kuntien energiatehokkuussopimukseen Lappeenrannan kaupungin konserniyhtiönä. Sopimukseen on listattu toimenpiteitä, joilla täytetään kaupungin ilmasto-ohjelmaan vuosille 2020–2030 listatut päästövähennystavoitteet.
Osan vähennyksistä yhtiö on saavuttanut tehdyillä lämmitysjärjestelmien muutoksilla. Lisäksi yhtiö hyödyntää esimerkiksi kohteidensa kiinteistösähkössä eli muun muassa talojen yhteisten tilojen valaistuksessa uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Yhtiön uusimpaan kerrostalokohteeseen osoitteessa Kiviharjunkatu 2 on puolestaan asennettu aurinkopaneelit.
Yhtiö kannustaa myös asukkaitaan osallistumaan energiansäästötalkoisiin.
– Olemme mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas-kampanjassa. Viestimme asukkaillemme aiheesta ja julkaisemme energiansäästövinkkejä viikoittain sosiaalisessa mediassa. Täytyy muistaa, että jokaisen yksittäisen ihmisen pienestä teosta kasvaa suuri puro, Mäkelä sanoo.
Asuntopalvelu on ottanut käyttöön myös saunamaksut ja lenkkisaunat lakkautettiin vuoden 2023 alussa toistaiseksi. Asukkaiden toiveista lenkkisaunojen palauttamista harkitaan kuitenkin seuraavan kerran toukokuussa yhteishallintoelimen toimesta. Lisäksi yleisten tilojen lämpötiloja on laskettu hieman. Mäkelän mukaan asukkaat ovat lähteneet talkoisiin mukaan innolla, mutta ihmisten asenteissa on eroja.
– Helpoimmat keinot säästää energiaa ovat niitä, jotka voidaan hoitaa teknisesti.
Lisätietoja
Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy
Martti Mäkelä, martti.makela@aspakoti.fi , p. 020 496 3201