Aurelia Turbinesin kehittämien kaasuturbiinien ainutlaatuisuus piilee niiden hyötysuhteessa, rakenteessa sekä käytettävissä olevien polttoaineiden laajassa skaalassa. Tie Lappeenrannasta maailman miljardimarkkinoille on auki ja nyt yhtiö kokoaa resursseja maailmanvalloitukseen.
Aurelian turbiinit on suunniteltu pienten ja keskisuurten teollisuusprosessien tarpeisiin. Se sopii esimerkiksi kaupallisille ja teollisille loppukäyttäjille, jotka tarvitsevat prosessissaan sekä sähköä että lämpöä, samoin kuin niille, jotka tarvitsevat höyryä ja/tai jäähdytystä.
Teknologia perustuu yhtiön omiin innovaatioihin ja LUT-yliopistossa kehitetyn tekniikan hyödyntämiseen. Turbiinien hyötysuhde on poikkeuksellisen korkea: jopa 40 prosenttia. Samaan ei yllä mikään muu saman kokoluokan turbiini maailmassa.
Lisäksi turbiini on rakenteeltaan modulaarinen eli se koostuu erillisistä, vaihdettavista osista. Rakenteen ansiosta turbiinin polttoaineeksi soveltuu laaja kirjo nestemäisiä sekä kaasumaisia polttoaineita, mukaan lukien erilaiset uusiutuvat polttoaineet. Yksi näistä polttoaineista on vety. Turbiinien avulla teollisuus pystyy leikkaamaan päästönsä lähelle nollaa.
– Näemme, että synteesikaasuissa on valtava potentiaali. Polttokenno tarvitsee toimiakseen täysin puhdasta vetyä, kun taas meidän turbiinimme pystyy hyödyntämään standardipuhdasta vetyä, josta 98 prosenttia on vetyä ja loput metaania, kertoo Aurelia Turbinesin toimitusjohtaja Matti Malkamäki.
Yhden A400-turbiinin tuottama energia vastaa lähes 200 omakotitalon energian tarvetta. Turbiinien etuna on tavallista moottoria laajempi toimintaskaala. Malkamäen mukaan normaali moottori voi toimia siihen asti, kun polttoaineesta 25 tilavuusprosenttia on vetyä – sitä voidaan sekoittaa polttoaineeseen palokammiossa. Sen jälkeen tulee yleensä vaikeuksia.
– Meidän turbiinimme toimii koko skaalalla eli vedyn pitoisuus voi vaihdella paljonkin ilman, että se aiheuttaa ongelmia.
Aurelia Turbinesin turbiineja voidaan käyttää joustavasti myös tuottamaan säätövoimaa, jolla tasapainotetaan tuuli- ja aurinkoenergian vaihteluita.
– Koska turbiinit ovat nopea käynnistää ja pysäyttää, niitä voidaan myös hyvin käyttää juuri silloin, kun tuulesta ja auringosta ei saada tarpeeksi sähköä. Tavoitteenamme on puhtaampi ja joustavampi energiatuotanto.
Vihreän siirtymän mahdollistaja
Päästötavoitteet ja pyrkimys kohti hiilineutraaliutta edellyttävät etenkin teollisuudelta uusiutuvan energian hyödyntämistä ja parempaa energiatehokkuutta. Vedystä on povattu vihreän siirtymän keskeistä tekijää, mutta muutos vetytalouteen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, Malkamäki muistuttaa.
– Yleinen käsitys on, että maakaasusta siirrytään kerralla vetyyn. Mutta teollisuudessa se ei ole edes teoriassa mahdollista, vaikka rahaa olisikin. Vähittäinen siirtyminen vetyyn avaa meille valtavat markkinat. Maailman mittakaavassa siirroskaasussa puhutaan miljardimarkkinoista.
– Toisin sanoen, siirtymä maakaasusta lähes puhtaaseen vetyyn on se väli, jossa me toimimme, hän jatkaa.
Aurelia Turbinesin innovaatio mullistaa hajautetun energiantuotannon, koska kaasuturbiinit tuottavat sähköä erinomaisella hyötysuhteella myös vaativammissa sovelluksissa. Malkamäen mukaan markkinat eri puolilla maailmaa ovat hyvin erinäköiset.
– Esimerkiksi USA:ssa sovelluskohteet voi olla hyvin erilaisia kuin vaikkapa Lähi-Idässä. Perusperiaate on kuitenkin sama: olemme pienen ja keskisuuren teollisuuden sähkön ja lämmöntuottaja, kun halutaan siirtyä kohti puhtaampia polttoaineita.
Ensimmäiset Lappeenrannan tehtaalla valmistetut turbiinit on toimitettu Saksaan ja Meksikoon, seuraavat lähtevät Taiwaniin ja Norjaan.
Parhaillaan yritys skaalaa tuotantoa vastamaan kysyntään. Tuotetta on kehitetty ja testattu pitkään, ja nyt Malkamäki luotsaa yritystä seuraavaan kasvuvaiheeseen.
– Luomme tarvittavat resurssit, jotta saamme koneita maailmalle ja kokoamme myös huolto-organisaatiota. Tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä: meillä on huomattava määrä tilausindikaatioita sekä aiesopimuksia.
Lisätietoja
Aurelia Turbines Oy
Matti Malkamäki, matti.malkamaki@aureliaturbines.com, p. +358 50 543 5260